Trænerlitteratur

Her finder du en samling af litteratur og materialer, som klubbens trænere kan låne. Ønsker du at låne noget - eller udlåne noget af dit eget trænerlitteratur til andre trænere i HIF - kan du kontakte ungdomsformanden.

Træningsøvelser
Forskellige træningsøvelser kan downloades på vores hjemmeside her.

Sådan træner vi U6 til U12
"Sådan træner vi" er DBU Jyllands hæfter til børnetrænere. Der er syv hæfter, som hver handler om en specifik årgang fra U6 til U12. Download dem på vores hjemmeside her.

Træningsøvelser fra Dansk Træner Union
På dtunet.dk kan du få adgang til en masse øvelser. Kontakt ungdomsformanden for at få et login. 

300 øvelser på din mobil
I DBUs øvelsesbank finder børnetrænere en lang række øvelser. Mange kan også bruges til yngste ungdom. Du finder også øvelserne i DBU's Fodboldapp, som er gratis. Hent den i App Store eller Google Play - søg på "fodbold" og hent app'en med et DBU-logo. Så kan du tage øvelserne med helt ud på træningsbanen.

Træningspas sammensat af 4 øvelser klar til hver aldersgruppe finder du i øvelsesbanken således:

1. Klik på knappen "Træninger" nederst
2. Klik på "DBU" i toppen
3. Scroll ned og find træningspas til dit hold

Du kan også sammensætte dine egne træningspas.

DBUs teknikmærker
"God teknik gør det sjovt at spille fodbold". Michael Laudrup viser på videoen alle øvelserne i DBUs teknikprøver for børn i alderen 8-14 år. Hæftet beskriver med enkle tegninger, hvorledes de tekniske detaljer skal gennemgås/udføres. Læs mere om teknikmærkerne her.

Fodboldteknik - ungdomstræning ABC
Fodboldteknik sætter fokus på en tekniktræning der gør det både sjovt og lærerigt for unge spillere at gå til fodbold. Bogen indeholder over 100 træningsøvelser og spil med mange illustrationer. Brian Laudrup bidrager i et specielt udvidet afsnit ledsaget af en fotoserie om "driblinger og finter" med sine ideer og tips til de mest anvendte finter. Han fortæller også selv om sin fodboldopvækst i "Laudrup-hemmelighederne". Af Birger Peitersen.

Det gode hold - fodboldspillets taktik 2
Illustreret med diagrammer, figurer og fotos. Moderne fodboldinstruktionsbog med masser af illustrerede øvelser og med en gennemgang af de moderne spilsystemer. I dette bind er der især fokuseret på, hvorledes man skaber det gode hold.  Af Jens Bangsbo og Birger Peitersen.

Vi forsvarer - fodboldspillets taktik 3
Bogen gennemgår de vigtigste forsvarstaktiske principper; forskellige opdækningsformer diskuteres, ligesom der lægges vægt på både den individuelle og den kollektive forsvarshandling. Det overordnede hensyn er imidlertid altid de praktiske træningssituationer. Men bogens gennemgange og analyser har alligevel klar retning mod en større forståelse af, hvorledes moderne fodbold fungerer og hvorledes et forsvar bedst organiseres.  Situationer fra Danmarks kampe under VM i Frankrig beskrives og vurderes, og mange af bogens figurer og øvelser knytter an til VM-turneringen sommeren 1998. Af Jens Bangsbo og Birger Peitersen. 

Angrebsspillet
En omfattende øvelsesbog, der behandler alle spillets offensive aspekter, herunder coaching og teambuilding. Med omkring 40 illustrerede øvelser. Det er den praktiske træning der er omdrejningspunktet. Derved er bogen blevet en overskuelig idébank, som kan være med til at gøre hverdagen som træner - og fodboldspiller - mere overskuelig og systematisk, og ikke mindst langt mere spændende. I praksis har bogen vist sig i stand til at inspirere trænere og spillere fra U12 til superligaen. I Danmark og i andre europæiske lande. Af Jens Bangsbo og Birger Peitersen. 

Løbeskoling og koordinationstræning 
Bevægeligheds-, koordinations-, rytme- og balancetræning samt løbeskoling er meget vigtige træningselementer i forbindelse med specielt unge fodboldspilleres alsidige udvikling. En omfattende bevægelighedserfaring er en forudsætning for udvikling af specifikke fodboldbevægelsesmønstre i forbindelse tekniske færdigheder. I denne bog finder du en brugbar introduktion til løbeskoling og et hav af øvelsesforslag til at forbedre koordinationen. Af Karsten Sejerup.

Kunsten at angribe - del 1 og 2
DVD og 2 hæfter på tysk. Meget illustrative. Fra del 1: Succesrige hold skifter efter bolderobring straks til angreb for at drage fordel af hullerne i modstandernes forsvar. Men hvordan træner man den dertil nødvendige præcision i pasningsspillet? Og hvordan skaber man grundlaget for et perfekt kombinationsspil? Del 1 viser hvordan. Der vises komplekse træningsformer indenfor følgende tekniske og taktiske områder: Direkte spil og hurtige kombinationer, bandespil, spil i dybden, spil gennem kæderne, spil på tredje mand og overlap. Du kan se en introduktionsvideo. Af Norbert Elgert og Peter Schreiner.

Fra Del 2: Hvordan organiserer, varierer og formidler man komplekse træningsformer? Hvordan træner man "spil i dybden" eller "krydsløb"? Hvordan skaber, og bruger man "rum"? Hvordan ser en kamprelateret angrebstræning ud? I denne del vil man ikke du se træningsformer med fokus på tekniske og taktiske fokus. Du får også tips og forslag til instruktion og træneradfærd. Indhold bl.a.: Direkte spil (mange varianter), Y-form (7 varianter), Brasiliansk kombination (4 varianter). Du kan se en introduktionsvideo. Af Norbert Elgert og Peter Schreiner.

Forsvarsspil - med udgangspunkt i blokforsvar
Bogen samt DVD, beskriver forsvarsspillet på en systematisk og logisk måde. Dette giver det overblik og den indsigt, der er nødvendig for at kunne indøve og raffinere et fodboldholds forsvarsstrategi - og som efterfølgende kan anvendes i praktisk fodboldtræning. Af Ove Christensen og Hans Brun Larsen.

Det offensive spil - fra Store Trænerdag 2011
Hvordan ønsker jeg, at mit hold skal angribe og komme til afslutning? Det er emnet på denne DVD, som er optaget i forbindelse med Store Trænerdag søndag den 22 maj 2011. Tre træneres om arbejder på højt niveau, giver deres bud på emner fra den offensive del af spillestilsbolden - den model vi benytter os af på DBUs træneruddannelser. Landsholdets angrebstræner Ebbe Sand viser afslutningstræning. U17 træner i FCK, Jan Michaelsen, træner opbygningsspil og Superliga træner Niels Frederiksen viser eksempler på det offensive spil, som Lyngby Boldklub ønsker at udføre det.

Aldersrelateret Træning 2 - målrettet træning af eliteungdomsspillere
Aldersrelateret Træning 2 henvender sig til de trænere, der arbejde med de bedste spillere i alderen 14 - 21 år. Der findes mange veje til fodbold. Aldersrelateret Træning 2 tager udgangspunkt i den vej, DBU har valgt til udvikling af de største talenter - på vej mod den absolutte top. Du finder mange interessante kapitler i bogen, bl.a.: Læring og undervisning, fysisk træning, kost, mental træning, det udviklende talentmiljø samt uddannelse og karriereplanlægning.

Bogen er bevidst ikke fyldt med øvelser. Ganske vist er der undervejs eksempler på øvelser til visse temaer, men vil du have flere øvelser henviser vi til DBUs øvelsesbank. Læs mere om Aldersrelateret Træning 2 her.

Spillestil og roller - på DBUs landshold
I forbindelse med projektet 'Holdninger & handlinger' har landstrænergruppen ønsket at vise handling ved at være idémagere til en DVD, som på en brugervenlig måde synliggør spillestilen for DBUs landshold. DVD'en er en del af kursusmaterialet på de øvre dele af træneruddannelsen. 

Fodboldloven
Fodboldloven 2016/2017 kan downloades gratis som PDF-format her.

Vi håber du kan finde inspiration til din måde at spille og træne på.